PAKKORUOTSI

Ei pakkoruotsia ylioppilaskirjoituksiin
Kuluneella viikolla uutisoitiin opetusministeriön selvittävän ruotsin kielen palauttamista pakolliseksi osaksi ylioppilaskirjoituksia. Pakkoruotsin kirjoittamisesta luovuttiin vuonna 2005. Nyt kaavaillun palauttamisen taustalla on RKP:n edistämä hallitusohjelman kirjaus.

Perussuomalainen Nuoriso vastustaa pakkoruotsin palauttamista yo-kirjoituksiin. Kyseessä on keinotekoinen toimi ruotsin kielen aseman ylläpitämiseksi, mistä on lopulta vain haittaa abiturienteille. Yo-kirjoitukset ovat lukiolaisille stressaavinta aikaa eikä sitä tule pahentaa pakkoruotsin palauttamisella. Lukiolaiset, jotka eivät muuten kirjoittaisi ruotsia, pakotettaisiin käyttämään aikaansa pakkoruotsiin heitä kiinnostavien ja heidän tulevaisuudelleen hyödyllisten aineiden sijasta. Samalla olisi kohtuutonta vaatia, että valmistuminen olisi jatkossa kiinni pakkoruotsin läpäisemisestä.

”Jos lukiolaisen olisi varattava aikaa ruotsin yo-kirjoituksiin kertaamiseen, vaikuttaisi se myös niihin kaikkiin muihin aineisiin, joita lukiolainen aikoisi suorittaa samalla kirjoituskerralla. Pahimmassa tapauksessa lukiolaisen ei enää kannattaisi valita ylimääräisiä kirjoitettavia aineita, kun heillä olisi jo viisi pakollista ainetta, joista 1–2 on vieraita kieliä. Suurimmalle osalle pakkoruotsi yo-kirjoituksissa olisi vain rasite yo-suoritukselle, sillä heidän valmistumisensa olisi siitä kiinni. Tämä olisi silkkaa kiusantekoa suomalaisille lukiolaisille!” ärähtää PS-Nuorison hallituksen jäsen Lauri Laitinen.

Pakkoruotsin palauttaminen yo-kirjoituksiin olisi jatkumoa vuosikymmeniä kestäneelle kielipolitiikalle, jossa koko suomalaisväestö on velvoitettu tekohengittämään pienen vähemmistön kieltä. Kouluissa opetetulle ruotsille ei löydy käyttöä arkielämässä ja käyttämättömänä kielitaito katoaa. Epäonnistuneesta kielipolitiikasta kielii myös se, että peruskoulun, toisen asteen ja korkeakoulujen pakkoruotsin opinnoista huolimatta vain murto-osa suomalaisista saavuttaa ruotsissa edes B1-taitotason eli toimivan peruskielitaidon.

’’Pakkoruotsin vaikutuksesta korkeakouluista valmistumisen viivästymiseen on puhuttu pitkään. Niin kutsuttu virkamiesruotsi on luonut kaikkien kannalta epäsuotuisan tilanteen, jossa yhtäältä opiskelijoiden valmistuminen viivästyy ja toisaalta puutteellisen kielitaidon omaavia opiskelijoita joudutaan lopulta päästämään läpi säälipistein. Näin uhkaisi käydä myös lukioissa, jos pakkoruotsi palautettaisiin yo-kirjoituksiin. Kielipolitiikkamme tulisi palvella suomalaisia opiskelijoita, ei ruotsalaista kansanpuoluetta’’, toteaa PS-Nuorison varapuheenjohtaja Joakim Vigelius.