Mielipidekirjoitus: Talouden sopeuttamisessa on otettava huomioon sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus
Suomen julkinen talous kärsii vakavasta alijäämästä ja poliittisen kentän eri laidoilla olisi syytä ymmärtää sopeutustoimien välttämättömyys, jotta suomalainen hyvinvointivaltio voidaan ylipäätään säilyttää myös tuleville sukupolville. Suomen vasemmisto ei ole tätä ymmärtänyt, mutta maamme hallitus on ansiokkaasti ryhtynyt ratkaisemaan tämänhetkistä julkisen talouden velkakriisiä. Haluaisin kuitenkin muistuttaa mahdollisuuksista kohdistaa julkisen talouden tulevia sopeuttamia niin, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus turvataan.
Tämänhetkinen julkisen talouden kriisi johtuu viime kädessä Suomen vanhentuneesta ikärakenteesta, jossa yhä pienemmän työssä käyvän väestön tulisi verovaroillaan ja maksamillaan eläkemaksuilla kustantaa alati kasvavan vanhusväestön palvelut ja eläkkeet. Tällä hetkellä eläkkeitä maksetaan Suomessa vuosittain melkein 40 miljardia euroa joista valtion osuudet ovat yli kuusi miljardia. Työeläkkeistä noin 75% maksetaan tällä hetkellä työssäkäyvien palkastaan maksamista eläkemaksuista ja loput eläkerahastoista. Ei ole pitemmän päälle kestävää, mikäli kaikki talouden sopeutustoimet kohdistuvat vain niihin ikäryhmiin, joiden tulisi tulevaisuudessa tuottaa entistä suurempia taloudellisia panostuksia suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitoon.
Eräs merkittävä keino korjata sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta eläkejärjestelmässä, olisi säätää omasta tahdostaan lapsettomille työntekijöille korkeammat työntekijöiden itsensä maksettavat eläkemaksut. Tämä tasaisi sukupolvien välistä epäoikeudenmukaisuutta, sillä lapsettomat työntekijät eivät käytä osaa palkastaan lastensa menoihin. Lapsettomien työssäkäyvien olisi kohtuullista käyttää osa tästä käteen jäävästä summasta kustantaakseen oman eläkkeensä, sillä nykyisessä eläkejärjestelmässä lapsettoman työntekijän eläkkeen kustantavat suurelta osin hänen ikätovereittensa lapset.
Suomeen on myös säädettävä eläkekatto, joka määrittelisi ylärajan sille, kuinka paljon eläkettä eläkeläinen voi enimmillään saada. Tilastollisesti eläkeläiset ovat keskimäärin Suomen varakkain ikäryhmä. Vaikka eläkeläisten joukossa on paljon pienellä eläkkeellä eläviä pienituloisia, on suhteellisen suuri osa eläkeläisistä suhteellisen hyvätuloisia ja eläkeläisten joukossa on myös jopa useita kymmeniä tuhansia euroja kuukaudessa eläkettä saavia eläkeläisiä. Leikkaus varsin varakkaiden eläkeläisten eläkkeisiin esimerkiksi eläkekaton tai korkeimpien eläkkeiden nykyistä suuremman verotuksen muodossa ei todennäköisesti vaikuttaisi heidän toimeentuloonsa ja elintasoonsa merkittävästi, mutta muutos parantaisi eläkejärjestelmän pitkäaikaista kestävyyttä huomattavasti ja lisäisi eläkejärjestelmän luotettavuutta nuorempien ikäpolvien silmissä.
Ville Heinikainen,
Kaakon PS-Nuorison puheenjohtaja,
PS-Nuorison hallituksen jäsen