Mie­li­pi­de­kir­joi­tus: Trump tulee, olet­ko val­mis?

Enti­nen pre­si­dent­ti Donald Trump on voit­ta­nut USA:n pre­si­den­tin­vaa­lit vah­val­la ääni­mää­räl­lä. Suo­mes­sa ja Euroo­pas­sa tulos­ta häm­mäs­tel­lään vie­lä pit­kään, sil­lä media pova­si Kama­la Har­rik­ses­ta var­maa voit­ta­jaa. Yhdys­val­lois­sa on odo­tet­ta­vis­sa aiem­paa maa­han­muut­to­po­li­tiik­kaa ja Ame­rik­ka-kes­kei­sem­pää ulko­po­li­tiik­kaa. En epäi­le, ettei­kö Trump oli­si paras valin­ta ame­rik­ka­lais­ten kan­nal­ta.

Euroo­pas­sa pelä­tään Yhdys­val­to­jen vetäy­ty­mis­tä soti­laal­li­ses­ta yhteis­työs­tä, mikä on hyvin epä­to­den­nä­köis­tä maan int­res­sit huo­mioi­den. Se mitä tulee tapah­tu­maan on toi­sin­to Trum­pin ensim­mäi­ses­tä kau­des­ta: Euroop­pa­lai­sia kump­pa­nei­ta vaa­di­taan kan­ta­maan suu­rem­paa vas­tuu­ta omas­ta puo­lus­tuk­ses­taan — sota Ukrai­nas­sa­kaan ei lisän­nyt varau­tu­mis­ta euroop­pa­lai­sis­sa NATO-mais­sa toi­vo­tus­sa mit­ta­kaa­vas­sa. Ame­rik­ka­lais­ten lisään­ty­nyt tyy­ty­mät­tö­myys euroop­pa­lai­sia koh­taan ei ole syn­ty­nyt tyh­jiös­sä.

Spe­ku­loin­nin ja kau­his­te­lun sijaan on mie­tit­tä­vä, mik­si Euroop­pa on nojan­nut täy­sin Yhdys­val­to­jen tukeen tur­val­li­suus­po­li­tii­kas­saan. Vii­me vuon­na­kin alle kol­mas­osa euroop­pa­lai­sis­ta NATO-mais­ta saa­vut­ti 2%:n tavoit­teen. Var­min tapa rik­koa välit Yhdys­val­toi­hin (ja siten toteut­taa kau­hus­ke­naa­riot) on jat­kaa vapaa­mat­kus­ta­mis­ta. Suo­mi saa täs­sä suh­tees­sa puh­taat pape­rit, mut­ta muun Euroo­pan on ryh­dis­täy­dyt­tä­vä.

Nyt jos vii­mein on herät­tä­vä muu­tok­seen.

Lau­ri Lai­ti­nen
Perus­suo­ma­lai­sen Nuo­ri­son puheen­joh­ta­ja