Mielipidekirjoitus: Lauri Laitinen
Maahanmuutto ei ole ihmelääke
Vaalien lähestyessä erityisesti kokoomuksen ja elinkeinoelämän suunnalta kuulee entistä kovempia vaatimuksia työperäisen maahanmuuton puolesta — puhutaan jo vuosittaisen maahanmuuton kolminkertaistamisesta muun muassa hoitajapulan ratkaisemiseksi (Yle 3.2.2023).
Vasta aloittaneena ensihoitajaopiskelijana voinkin puhua omasta alastani: Sotealaa on pitkään riivannut työvoimapula ja tekijöitä tarvitaan jatkossa entistä enemmän väestön ikääntyessä. Ongelmat tosin ovat paljon syvempiä kuin pelkkä puute osaavista käsistä, oli kyse sitten heikosta palkkatasosta muihin Pohjoismaihin nähden tai epämieluisista työoloista ja työkulttuurista. Viime vuoden hoitajalakkojen tulos onkin positiivinen yllätys tilanteessa, jossa ihmelääkkeeksi on tarjottu halpaa ulkomaista työvoimaa jo vuosikymmenten ajan.
Laajamittaisesta työperäisestäkin maahanmuutosta kärsii kaikki. Siitä kärsii sekä vastaanottava maa, että se lähtömaa, josta työvoimaa on haalittu.
Maahanmuuttajavaltaisilla aloilla palkkakehitys pysähtyy, sillä suomalaiset työntekijät syrjäytetään matalapalkkaisilla, oikeuksistaan tietämättömillä maahanmuuttajilla. Se johtaa siihen, että työnantajille maksetaan tänne pääsystä, vaikka palkalla ei todellisuudessa tule toimeen. Se johtaa hyväksikäyttöihin ja lähes orjamaisiin työoloihin. Se johtaa siihen, että tietyillä aloilla muiden työntekijöiden resurssit ovat vielä rajoittuneempia.
Lähtömaahan puolestaan muodostuu työvoimapula, sillä ongelma vain siirtyy maasta toiseen. Lähes 114 miljoonan asukkaan Filippiinit kärsii itse hoitajapulasta (Yle, 14.12.2022), kun sairaanhoitajat muuttavat muualle paremman palkan perässä. Kokoomukselle tämä on “win-win”, sillä halpatyöntekijä saa isomman palkan kuin kotimaassaan ja kokoomuslainen saa edullisemman työntekijän, joka ei valita palkastaan ja tiedä oikeuksistaan. Kannattaa kysyä vaikka Helsingin pormestarilta Juhana Vartiaiselta.
Pienessä, harkinnanvaraisessa ja hillityssä työperäisessä maahanmuutossa on toki etunsa, jos saisimme niitä aidosti korkeakoulutettuja työntekijöitä ja asiantuntijoita. Se edellyttää olemassaolevien turvamekanismien säilyttämistä ja uusien luomista väärinkäyttöjen ehkäisemiseksi. Ratkaisu on löydettävissä laadussa, ei määrässä.
Sitä sopii pohtia, miksi kokoomus suhtautuu vastahakoisesti kaikkiin toimiin, jotka samanaikaisesti suojelevat suomalaista työvoimaa ja mahdollistavat aidosti osaavan työvoiman pääsyn Suomeen.
Lauri Laitinen
PS-Nuorison hallituksen jäsen & Kaakon PS-Nuorison varapuheenjohtaja