Kuntavaaleja ei tarvitse siirtää!

Viime päivinä on noussut esiin huoli siitä, että Marinin hallitus suunnittelisi kuntavaalien siirtoa. Tämä tuntuu todella oudolta useastakin eri syystä. Ensinnäkin hallituksella on ollut vuosi aikaa suunnitella, miten kuntavaalit toteutetaan turvallisesti ja niin, että demokratia toteutuu. Äänestäminen itsessään ei ole kaupassa käyntiä suurempi operaatio, joten tämän tulisi olla kyllä helposti toteuttavissa.

Toinen ja isoin kysymys on, miksi hallitus on niin pitkään antanut taudin levitä vapaasti rajojemme sisälle, niin, että missään välissä ei esimerkiksi rajoilla ole vaadittu pakollista koronatestiä tai karanteeneja. Kaikki toiminta on jatkuvasti perustunut suosituksiin ja nythän me tiedämme, miten siinä on käynyt: katastrofi.

Vaalit ovat asia, joita ei tulisi kevyin perustein siirtää. Suomessa on jopa sotien aikana onnistuttu järjestemään vaalit, joten uskon, että myös nyt siinä onnistutaan hyvin. Pahimmillaan vaalien siirto avaa portit tulevaisuudessa sille, että kukin hallitus voisi mitä kekseliäimmillä syillä siirtää vaaleja – tätä ei tule edistää.

Nyt jos koskaan on hallituksen korkea aika ruveta suunnittelemaan, miten järjestetään turvalliset kuntavaalit ja lopettaa vihjailut suuntaan ja toiseen asian kanssa. Yleensä johtajilta odotetaan päätöksiä, suoraselkäisyyttä ja selkeyttä. Mitään näistä ei mielestäni hallitus ole onnistunut toteuttamaan.”

Miko Bergbom
Puheenjohtaja