Kenestä puoluesihteeri ’23? – Satu Lampi
Perussuomalainen Nuoriso on lähettänyt puolueen puoluesihteeriehdokkaille mielipidekyselyn, tässä artikkelissa pääset lukemaan mäntsäläläisen vanhemman rikoskonstaapelin Satu Lammen vastaukset. Satu on Mäntsälän kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.
Löydät lisätietoa hänestä täältä: https://www.perussuomalaiset.fi/satu-lampi/
1. Mitä taitoja sinulla on politiikan ulkopuolelta, joista olisi hyötyä puoluesihteerin tehtävässä?
Puoluesihteerinä minulla on annettavana itseni – rehellinen, tunnollinen, maalaisjärkinen ja oikeudenmukainen kenttätyöntekijä, joka osaa kuunnella kaikkia osapuolia. Poliisina olen tottunut erimielisyyksien ratkaisemiseen ja oikeudenmukaiseen asioiden käsittelyyn omista mielipiteistäni huolimatta.
Poliittisessa päätöksenteossa joutuu usein unohtamaan oman etunsa. Meillä on äänestäjien vahva tuki takanamme. Minä olen saanut jokaisessa käymässäni vaaleissa äänestäjien luottamuksen ja se on puolueemme etu. Vastustajien luodessa meistä mielikuvia, puoluesihteerinä minä olisin vankka peruskallio, joka ei hätkähdä eikä horju.
Olen huono nostamaan itseäni esille ja siksi puoluesihteerinä osaisinkin keskittyä jäsenten hyvinvointiin. Puoluesihteerin tehtävä olisi myös tuoda esille meidän poliitikkojamme ympäri Suomea itsensä sijaan.
Puoluesihteerinä haluan käyttää sinnikkyyteni sekä ongelmanratkaisukykyni puolueen hyväksi saadakseni puolueen jäsenet ja aktiivit toimimaan yhteen hiileen.
2. Miten kehittäisit piiri- ja paikallisyhdistysten toimintaa?
Äänestäjät mahdollistavat meidän toimintamme. Jäsenet muodostavat 248 paikallisyhdistystä, jotka kuuluvat 16 piiriin. Piirit auttavat työllään puoluetoimistoa, joka taas vastavuoroisesti tukee piirejä, paikallisyhdistyksiä sekä muita yhdistyksiämme. Se on kuin kehä – jokainen tukee toisiaan.
Yhdistykset ja piirit toimivat omaa vapaa-aikaansa niiden toimintaan käyttävien toimesta, missä kaikkia pitää kohdella tasavertaisesti. Yksikään jäsen, yhdistys tai piiri ei saa jäädä yksin. Raha-asioissa tulee miettiä, miten parhaiten tuomme yhdistyksiä.
Itse rakastan ongelmien luovia ratkaisuja ja olen kuullut monia hyviä ideoita, joista voimme yhdessä kehittää parhaiten toimivan puolueen. Paikallisyhdistyksille ja piireille tulisi antaa mahdollisuus kehittää toimintaa myös omien ehdotuksiensa pohjalta koko Suomen kattavaa yhtenäistä linjaa unohtamatta.
Vuosittaiset yhdistysten luottamushenkilöiden vaihtumiset tulee saada sujuvaksi niin, joten koulutus ja tukeminen on tärkeää. Kuulin hyvän ehdotuksen ns. ABC-ajokortista, jota tulisinkin ajamaan eteenpäin.
3. Piiri- ja paikallisyhdistyksissä tapahtuu välillä ristiriitoja eri toimijoiden välillä. Millä tavalla hoitaisit nämä tilanteet?
Politiikassa asioista voidaan olla eri mieltä muita ihmisiä kunnioittaen. On muistettava, että me teemme työtä Suomen emmekä itsemme eteen. Puolueen etu ja tavoite menee yksilöiden omien tavoitteiden edelle. Vallanhalu ja valtataistelut ei pitäisi kuulua toimintaan.
Varoitukset ja erottamiset ovat laastareita, eivätkä ratkaise ristiriitoja ilman syyn selvittämistä. Päätöksien tulee olla harkittuja ajaen puolueen etua. Jokaisella jäsenellä on vastuu edustaa puoluetta ja parantaa imagoamme. Jokainen ristiriita on turha vieden vaikutusmahdollisuuksia. Keskusteluyhteys tulee säilyttää erimielisyyksistä huolimatta ja riidat selvittää niin, että jäsenet voivat jatkaa työtä yhdessä.
Olen hyvä sovittelemaan ja puhuttamaan ihmisiä jo ammattinikin puolesta. Olen tottunut kuulustelemaan, olemaan luova ja joskus jopa kova erilaisissa tilanteissa urani varrella. Pyrin kuitenkin luomaan positiivista ilmapiiriä ja rohkaisua kaikille.
Olen itse ollut työpaikkakiusattuna, joten tiedän miten minä olisin halunnut asioita käsiteltävän ja ratkaistavan. Tuota kokemusta haluankin käyttää pohjana ristiriitojen selvittämisessä.
4. Miten suhtaudut nuorisojärjestöön?
Nuorisossa on maamme tulevaisuus. Kaikki mitä nyt teemme vaikuttaa nimenomaan meidän nuortemme elämään. Arvostan nuoria, jotka ovat jo varhain kiinnostuneet politiikasta ja vaikuttamismahdollisuuksista maamme hyväksi.
Nuorisojärjestön periaateohjelma on linjassa Perussuomalaisten kanssa ja yhdessä me myös luomme puolueen imagoa. Odotan innolla yhteistyötämme.
5. Miten edistäisit puolueen yhteistyötä nuorisojärjestön välillä?
Nuorisojärjestön jäsenten taitoja on hyvä nostaa esille, koska meillä on loistavia nuoria poliitikkoja. Nuorten edustajuus puoluehallituksessa takaa sen, että nuorien asiat tulevat esille. Kaikkinainen avoin toiminta ja yhteistyö on hyväksi. Odotan mielenkiinnolla ehdotuksia yhteistyöstä, koska mieluummin annan nuorille mahdollisuuden kertoa omista ideoistaan kuin sanelen valmiita omia ehdotuksiani. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Nuorisojärjestö, Perusnaiset ja Perusäijät tulisi ottaa tasavertaisesti huomioon muun muassa puoluelehdessä.
6. Puolue sai parhaimman kuntavaalituloksen 2021, saaden 1351 valtuutettua, joista nuoria oli 59 (4,37%). Siitä huolimatta nuorten määrä ja osuus kaikista valtuutetuista laski vuoden 2012 tulokseen nähden, joka oli seuraava: 1195 valtuutettua, joista nuoria 69 (5,7%). Millä keinoin lisäisit nuorten ehdokkaiden määrää seuraavissa kunta- ja aluevaaleissa 2025?
Nuoret ovat vuosi vuodelta valveutuneempia ja kiinnostuneita omasta tulevaisuudestaan. Nuorisojärjestö on tehnyt hyvää ja vetoavaa työtä tämän eteen. Monet ihmiset ovat kyllästyneet nykypäivän poliittisen keskustelun tyyliin, kun tärkeintä olisi keskittyä asioiden edistämiseen. Meidän perussuomalaisten ja varsinkin nuorten tapa puhua asioista suoraan vetoaa. Politiikka on kuitenkin maraton, joten pikamatkojen voittoihin täytyy löytyä kärsivällisyyttä. Poliitikkojen, paikallisten sekä kansanedustajien, tulisi kuunnella nuorten mielipiteitä ja siten innostaa useampia mukaan.
Itse olen seurannut omien nuorteni ajatuksia maailmasta ja tiedän muiden nuorten esimerkin saavan kiinnostuksen heräämään yhteiskunnallisista asioista. Siksi nuorisojärjestön toiminta paikallisesti on hyvä vetovoimatekijä uusien nuorten mukaan tulolle. Minä lähden mielelläni eri puolille Suomea nuorten järjestämiin tilaisuuksiin, koska vuosi 2025 tulee nopeasti, vaikka nyt ei siltä tuntuisikaan.
7. Eduskuntavaaleissa 2019/2023 nuoria ehdokkaita on ollut keskimäärin 12-13 (5-6% kaikista ehdokkaista) ja heitä on ollut vain 7-9 vaalipiirissä. Nuoret ehdokkaat painottuvat muutamiin vaalipiireihin ja lopuissa heitä on 0-1. Miten aiot varmistaa, että piirijärjestöt nimeävät vuoden 2027 eduskuntavaaleihin vähintään kahden, mielellään useamman nuoren ehdolle?
Tämä on oikein hyvä nosto. Ehdokkaita tarvitaan joka ikäluokasta tasaisesti. Tähän täytyykin panostaa. Nuoria valovoimaisia sanavalmiita ehdokkaita tarvitaan puolueessa. Piirijärjestöjä tulee ohjeistaa etsimään ehdokkaita sekä nuorista että vanhoista, sekä naisia että miehiä. Mahdollinen muutto nykyiseltä paikkakunnalta toiselle tulisi huomioida ja ottaa nuori mukaan uuden asuinpaikan toimintaan mahdollisimman pian.
8. Europarlamenttivaaleissa 2019 nuoria ehdokkaita oli kaksi. Miten aiot varmistaa, että vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa on ehdolla vähintään kaksi nuorta?
Politiikka vaatii paneutumista ja on ymmärrettävää, että monet nuoret keskittyvät ammatin hankkimiseen. Jotkut, ikään katsomatta, ovat mieltäneet läpimenevien osuuden ehdokkaista olevan europarlamenttivaaleissa liian pienen. Vaaleissa laitetaan paljon rahaa vaalikampanjoihin, mutta pienellä budjetillakin voi pärjätä. Nuorison somen käyttö ja sen mahdollisuudet avaavat erilaisen mahdollisuuden päästä vaikuttamaan.
Nuorilla on mielestäni tulevaisuudessa paremmat mahdollisuudet päästä vaikuttamaan ja siksi nuoria tulisikin innostaa ehdokkuudesta. Ehdokkuus on hyvä meriitti myös, jos haluaa lähteä esimerkiksi Euroopan komissioon töihin.