Mielipidekirjoitus: Auri Saarelainen

Hedelmöityshoitojen tuki palautettava

Suomen hallitus on lopettanut yksityisen sektorin tuen hedelmöityshoidoissa. Päätös on surkea, epäoikeudenmukainen ja aiheuttaa pahimmillaan suurta surua ja tyhjyyttä pariskuntien elämään.

On totta, että valtion täytyy etsiä säästöjä sieltä, mistä säästöjä on otettavissa. Perheet, ja perheiden hyvinvointi ei kuitenkaan ole niitä kohteita, mistä kuvittelisi vasemmistohallituksen säästävän. Hallitus näyttäytyy kuitenkin jälleen kerran lapsivihamielisenä, jolle perheiden tai perheiksi haluavien hyvinvointi ei ole tärkeää.

Tuoreiden tutkimusten mukaan 85% 20-45 vuotiaista suomalaisista haluaa vanhemmaksi. Siitä huolimatta lähes joka kolmas mies ja joka viides nainen jää lapsettomaksi. Tahaton lapsettomuus on omiaan aiheuttamaan masennusta, hajonneita ihmissuhteita ja yleistä tyytymättömyyttä elämään. Tahaton lapsettomuus on kipeä, arka asia, joka tuntuu jatkuvana kaipuuna ja palana kurkussa. Tiedän sen itsekin, vuosien pelon ja kaipuun jälkeen onneksi saimme lapsen ja sain arvonimen “äiti”.

Suomalaisten syntyvyyttä on nostettava. Se on suomalaisten ja Suomen etu. Syntyvyyden nostamiseen ei ole pikateitä tai taikatemppuja, mutta eikö kaiken järjen mukaan helpoimpia reittejä olisi tukea kaikin mahdollisin tavoin heitä, jotka jo vanhemmiksi haluavat? Yksityisellä puolella toteutettujen hedelmöityshoitojen tukemisen lopettaminen ei palvele kenenkään etua ja vähiten näiden tahattomasti lapsettomien.

Tulevalla hallituskaudella tuki on palautettava. Tulevan hallituksen on tuettava kaikin mahdollisin keinoin perheitä ja perheiksi haluavia. Vanhemmuus on mahdollistettava mahdollisimman monelle suomalaiselle, onhan perhe yksi elämän perusyksiköistä. Meidän tulisi harkita myös maksutonta hedelmällisyystutkimusta 20-25 vuotiaille nuorille – näin nuori olisi kartalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa siitä, mikäli tiedossa on ongelmia. Ensisynnyttäjän keski-iän noustessa ongelma havaitaan liian myöhään, jolloin välttämättä mitään ei ole enää tehtävissä, edes kalliilla hoidoilla.

Toivon, että valta vaihtuu, ja saamme lopulta hallituksen joka tekee aidosti perheystävällistä politiikkaa. Hallituksen, jolle suomalainen perhe tulee ensin.

Auri Saarelainen
Kaupunginvaltuutettu & kaupunginhallituksen jäsen
Eduskuntavaaliehdokas Pirkanmaalla