Mielipidekirjoitus: Suvaitsevaisuusparadoksi – vihervasemmisto ja islam
Eurooppa on viime vuosikymmeninä kokenut suuren kulttuurisen ja väestöllisen muutoksen. Vihervasemmistolainen politiikka on toiminut keskeisenä voimana tämän muutoksen taustalla. Se yhdistää usein avoimuuden, monikulttuurisuuden ja rasismin vastustamisen yhdeksi ideologiseksi kokonaisuudeksi. Näiden arvojen nimissä vihervasemmisto on ajanut laajaa maahanmuuttoa muslimimaista ilman kunnollista keskustelua siitä, millaisia vaikutuksia tällä politiikalla on pitkällä aikavälillä yhteiskunnan arvoihin, turvallisuuteen ja sosiaaliseen yhtenäisyyteen. Tässä piilee Karl Popperin aikanaan esittämä suvaitsevaisuusparadoksi: yhteiskunta ei voi suvaita suvaitsemattomuutta loputtomiin ilman, että suvaitsevaisuus tuhoutuu.
Ruotsi tarjoaa hyvän esimerkin tästä paradoksista. Maa tunnettiin aiemmin tasa-arvosta, hyvinvointivaltiosta ja alhaisesta rikollisuudesta. Viime vuosina Ruotsi on noussut otsikoihin jengiväkivallan, pommi-iskujen ja rinnakkaisyhteiskuntien vuoksi. Ruotsissa on alueita, joissa valtiovalta ei käytännössä enää toimi ja joissa sharia-laki ohjaa arkea enemmän kuin Ruotsin oma lainsäädäntö.
Vihervasemmisto pitää tasa-arvoa ja länsimaista oikeusvaltiota perusarvoinaan. Silti islamin kanssa nämä arvot ovat ajautuneet törmäyskurssille. Vaikka vihervasemmisto puolustaa naisten oikeuksia ja seksuaalivähemmistöjen asemaa näkyvästi julkisessa keskustelussa, se suhtautuu samalla välinpitämättömästi tai ymmärtävästi niiden vastaisia arvoja kannattavien yhteisöjen kasvuun kulttuurirelativismin nimissä.
Iso-Britannia tarjoaa toisen esimerkin. Siellä toimii kymmeniä sharia-oikeusistuimena käytännössä toimivia neuvostoja, jotka “sovittelevat” perhe- ja avioliittoriitoja muslimiyhteisöissä. Nämä tuomioistuimet käyttävät islamilaista lakia. Esimerkiksi nainen ei ole näissä prosesseissa miehen veroinen. Tuomarit pitävät naisen todistusta vähempiarvoisena. He eivät kohtele naista oikeuden edessä täysivaltaisena ihmisenä. Nainen ei saa avioeroa ilman miehen suostumusta, ja tuomarit saattavat jättää perheväkivallan käsittelemättä, koska he pitävät sitä ”perheen sisäisenä asiana”. Suvaitsevaiston naiivi maahanmuuttopolitiikka on mahdollistanut tämän.
Monet länsimaiset vasemmistopäättäjät näkevät islamistisen kulttuurin arvot ja normit “vain erilaisina” ilman, että he arvioivat niitä liberaalin demokratian arvojen näkökulmasta. Tällöin he siirtyvät vaarallisille vesille. Kun poliitikot antavat islamin leviämiselle suojan monikulttuurisuuden nimissä, he murentavat juuri niitä vapauksia, joiden varaan avoin länsimainen yhteiskunta rakentuu.
Yksittäiset muslimit eivät välttämättä uhkaa yhteiskuntaa, mutta islamilaisista maista massoittain tuleva maahanmuutto aiheuttaa ongelmia. Tämä ihmisjoukko tuo mukanaan poliittisen ideologian, joka vastustaa selkeästi länsimaisia arvoja sekä eurooppalaista ja suomalaista kulttuuria. Siksi vihervasemmiston täytyy kysyä itseltään, missä kulkee raja suvaitsevaisuuden ja naiiviuden välillä.
Meidän täytyy käydä asiasta keskustelua rehellisyyden pohjalta. Vain silloin pystymme puolustamaan naisten oikeuksia, arvojamme ja kulttuuriamme ilman, että ne katoavat. Niin kauan kuin vasemmisto kieltäytyy katsomasta totuutta silmiin ja kieltäytyy puolustamasta omia arvojaan silloin, kun ne ovat aidosti uhattuina, se osoittaa silkkaa selkärangattomuutta. Ja jos joku leimaa sinut “rasistiksi” siksi, että puolustat länsimaisia vapauksia, niin hyväksy se. Näin itse toimin.
Tällä hetkellä tarvitsemme rohkeutta. Rohkeutta puolustaa Suomea ja suomalaisuutta.
Jyri Tallgren
3. varapuheenjohtaja