Kenestä puoluesihteeri ’23? – Mikko Wikstedt
Perussuomalainen Nuoriso on lähettänyt puolueen puoluesihteeriehdokkaille mielipidekyselyn, tässä artikkelissa pääset lukemaan espoolaisen Mikko Wikstedtin vastaukset. Mikko työskentelee Helsingin Insinöörien pääsihteerinä. Hän on Espoon Perussuomalaisten puheenjohtaja sekä Uudenmaan piirihallituksen jäsen.
Löydät lisätietoa hänestä täältä: https://www.perussuomalaiset.fi/mikko-wikstedt/
1. Mitä taitoja sinulla on politiikan ulkopuolelta, joista olisi hyötyä puoluesihteerin tehtävässä?
Olen myynnin, johtamisen ja järjestötoiminnan ammattilainen. Olen asioille omistautuva, luova, päämäärätietoinen ja aikaansaava kehitysjohtaja. Vahvuuksiani ovat sinnikkyys, rohkea ratkaisukeskeinen johtajuus sekä vuorovaikutustaidot. Henkilöjohtajana olen keskusteleva ja pyrkinyt aina löytämään alaisteni vahvuudet.
Nykyisessä tehtävässäni toimin Helsingin Insinöörit HI ry:n pääsihteerinä vastaten operatiivisesta toiminnasta, kehitystyöstä ja taloudesta. Toimin pienen viiden hengen toimiston esihenkilönä sekä hallituksen esittelijänä ja sihteerinä. Vastaan myös päätösten laillisuudesta. Sidosryhmäyhteistyö mm. suhteet päättäjiin ja oppilaitoksiin kuuluvat myös toimenkuvaani.
Olen ollut suunnittelemassa, päättämässä ja valvomassa Insinööriliiton järjestöjohtajana asiakaspalvelukeskuksen perustamisprosessia, tietojärjestelmän uudistusprosessia sekä organisaation kustannustehokasta toimintaa. Alaisuuteeni kuului koko järjestöyksikkö ja taloushallinto. Tiimini uudisti haastavassa ympäristössä viidessä vuodessa lähes kaikki liiton tukitoiminnot. Perustimme asiakaspalvelukeskuksen, veimme läpi alueellisen organisaation muutoksen, uudistimme jäsenrekisterin, verkkopalvelumme sekä asiakkuuden- ja dokumentinhallinnan. Aloitimme korkeatasoisen järjestökoulutuksen ja uudistimme viestinnän ja taloushallinnon. Kilpailutimme ja päivitimme yhteistyö-, palvelu- ja jäsenetusopimuksemme.
Ennen Insinööriliittoa toimin myyntityössä viidentoista vuoden ajan kahden eri amerikkalaisen yrityksen palveluksessa. Esimiehiä ja työtovereita oli aina USA:sta Kiinaan saakka. Aloitin Glenairin Suomen toiminnot. Hyvän tuloksen aikaansaaminen vaati erinomaisia suunnittelu-, neuvottelu- ja yhteistyötaitoja, pelisilmää sekä hyvin ratkaisukeskeistä lähestymistapaa kaikkiin sidosryhmiin.
Politiikan ulkopuolisista luottamustehtävistä mainittakoon, että toimin Suomen toiseksi suurimman työttömyyskassan KOKOn hallituksen puheenjohtajana. Olen toiminut myös mm. Akavan ja Insinööriliiton hallituksissa.
Lisätietoja löytyy https://www.linkedin.com/in/mikkowikstedt
2. Miten kehittäisit piiri- ja paikallisyhdistysten toimintaa?
Järjestökoulutuksen ja ohjeistuksen ajan tasalle saattaminen ja sitä kautta yhteisten pelisääntöjen tekeminen kaikille tutuiksi. Ja niiden noudattaminen. Tiimityöskentelyn periaatteet avoimuus, luottamus ja johtajuus sopivat myös hyvin ohjenuoraksi. Koska yhdistysten toiminta on ihmisten välistä toimintaa, tarvitsee toimijoiden tuntea toisensa (ryhmäytyä) riittävän hyvin, jotta tiimityöskentely onnistuu.
Piirit- sekä paikallis- ja valtakunnalliset yhdistykset tarvitsevat paljon nykyistä enemmän tukea, niin taloudellista kuin henkilöresursseja. Tuen tarve on kuitenkin erilainen jokaisessa piirissä ja yhdistyksessä. Tukea pitää suunnata tarpeen mukaan oikeudenmukaisesti. Lähes kaikki piirit ja jotkut suurimmat yhdistykset tarvitsevat palkattuja työntekijöitä. Joillekin piireille riittää yhteinen työntekijä, joka hoitaa yhteisesti sovitut elintärkeät mm. vaaleihin liittyvät ennakkotehtävät mm. mainospaikkojen varaukset. Henkilöresurssien lisääminen pitää tehdä avoimesti (tehtävänkuvaus ja tarve asianosaisten yhdistysten kanssa sopien ja avoin haku tehtävään).
Meillä tulisi olla paikallisyhdistys jokaisessa kunnassa. Piirien määrää ja niiden rajojen tarkoituksenmukaisuutta pitäisi myös pystyä tarkastelemaan kiihkottomasti.
3. Piiri- ja paikallisyhdistyksissä tapahtuu välillä ristiriitoja eri toimijoiden välillä. Millä tavalla hoitaisit nämä tilanteet?
Järjestökoulutuksen ja ohjeistuksen ajan tasalle saattaminen ja sitä kautta yhteisten pelisääntöjen tekeminen kaikille tutuiksi. Ja niiden noudattaminen. Tiimityöskentelyn periaatteet avoimuus, luottamus ja johtajuus sopivat myös hyvin ohjenuoraksi. Koska yhdistysten toiminta on ihmisten välistä toimintaa, tarvitsee toimijoiden tuntea toisensa (ryhmäytyä) riittävän hyvin, jotta tiimityöskentely onnistuu. Näillä toimilla vähennetään ristiriitojen syntymistä.
Jos ja kun ristiriitoja syntyy meillä pitää olla/ meille pitää luoda alueellinen sovittelumenettely. Alueella on henkilö, sovittelija, johon ollaan yhteydessä ja hän keskustelee osapuolten kanssa. Sovittelijan päätöksellä voidaan perustaa myös sovitteluryhmä, jos tilanne sitä vaatii. Tavoitteena on löytää oikeudenmukainen, osapuolten hyväksymä ratkaisu. Ohjenuorana on, että puolueen etu menee aina yksittäisen toimijan edun edelle.
Ne tapaukset, jotka johtavat mahdollisesti varoituksiin ja erottamisiin tulevat puoluesihteerille ja sitä kautta puoluehallituksen käsittelyyn.
4. Miten suhtaudut nuorisojärjestöön?
Nuorisojärjestössä kasvavat puolueemme tulevaisuuden tähdet. Nuorisojärjestö on puolueemme yksi tukijaloista. Nuorten jäsentemme menestyminen EK-vaaleissa oli loistava. Olette tehneet asioita oikein; nettisivunne, some, esitteenne ja jäsenhakemuslomake ovat erittäin hyviä. Alueelliset piirijärjestöt olisin ehkä järjestänyt hallinnollisesti kevyemmin eli rekisteröimättöminä yhdistyksinä (kiltoina).
5. Miten edistäisit puolueen yhteistyötä nuorisojärjestön välillä?
Yhteistyö nuorisojärjestön sekä paikallisten yhdistysten ja piirien välillä tule saada kunnolla käyntiin. Siellä se varsinainen vaali- ja jäsenhankintatyö tehdään. Olen nykyisessä työssäni Helsingin Insinöörien pääsihteeri. Meillä on uusmaalaisia insinöörijäseniä n. 12 700 ja opiskelijajäseniä (Metropoliassa opiskelevia Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry:n jäseniä) n. 3 500. Tehtäviimme kuuluu tukea ja neuvoa (heidän ehdoilla) opiskelijoita sekä osallistua osaan jäsenhankinta ja muista tapahtumista. Annamme koulutusta, katsomme että ”suunta” on oikea ja hoidamme heidän taloushallinnon. Mm. tämän kaltaiset asiat voisivat olla yhteistyömuotoja puolueessamme taloudellisen avun lisäksi. Kuukausittaiset pizza-perjantait, keilaillat, poliittiset keskustelut/alustukset ym. jäsenten aktiviteetit voidaan tarvittaessa järjestää myös yhteistyössä puolueen ja/tai paikallisyhdistysten kanssa.
6. Puolue sai parhaimman kuntavaalituloksen 2021, saaden 1351 valtuutettua, joista nuoria oli 59 (4,37%). Siitä huolimatta nuorten määrä ja osuus kaikista valtuutetuista laski vuoden 2012 tulokseen nähden, joka oli seuraava: 1195 valtuutettua, joista nuoria 69 (5,7%). Millä keinoin lisäisit nuorten ehdokkaiden määrää seuraavissa kunta- ja aluevaaleissa 2025?
Kuntavaalien ehdokasasettelun hoitaa kuntakohtainen yhdistys puolueen ja piiriyhdistyksen määräysten ja ohjeiden mukaisesti. Puolue voi siis ohjeistaa ehdokasasettelussa. Tavoitteena on ilman ohjeistustakin, että tavoittelemme mahdollisimman suurta pottia ääniä eli äänestäjille pitää olla valittavina eri ikäisiä ja taustan omaavia naisia ja miehiä. Eli jokaiselle jotakin.
Nuorten ehdokkaiden määrää kasvatetaan parhaiten kasvattamalla nuorten jäsenmäärää kaikkialla Suomessa sekä kouluttamalla ja motivoimalla heitä aktiiviseen poliittiseen toimintaan. Sanavalmiit, puolueemme arvojen mukaan toimivat nuoret ehdokkaat eivät vain pääse ehdokkaiksi, vaan heillä on myös suuri mahdollisuus tulla valituksi.
7. Eduskuntavaaleissa 2019/2023 nuoria ehdokkaita on ollut keskimäärin 12-13 (5-6% kaikista ehdokkaista) ja heitä on ollut vain 7-9 vaalipiirissä. Nuoret ehdokkaat painottuvat muutamiin vaalipiireihin ja lopuissa heitä on 0-1. Miten aiot varmistaa, että piirijärjestöt nimeävät vuoden 2027 eduskuntavaaleihin vähintään kahden, mielellään useamman nuoren ehdolle?
Vastaus on sama kuin edelliseen kysymykseen. Puolue voi puuttua/ohjeistaa ehdokasasetteluun, mutta tavoitteena on ilman ohjeistustakin, että tavoittelemme mahdollisimman suurta pottia ääniä eli äänestäjille pitää olla valittavina eri ikäisiä ja taustan omaavia naisia ja miehiä eli jokaiselle jotakin.
Nuorten ehdokkaiden määrää kasvatetaan parhaiten kasvattamalla nuorten jäsenmäärää kaikkialla Suomessa, kouluttamalla ja motivoimalla heitä aktiiviseen poliittiseen toimintaan. Sanavalmiit, puolueemme arvojen mukaan toimivat nuoret ehdokkaat eivät vain pääse ehdokkaiksi, vaan heillä on myös suuri mahdollisuus tulla valituksi.
Meillä on 2023 EK-vaaleista erinomaisia esimerkkejä nuorten ehdokkaiden onnistumisista. He olkoon esikuvina tuleville tähdille.
8. Europarlamenttivaaleissa 2019 nuoria ehdokkaita oli kaksi. Miten aiot varmistaa, että vuoden 2024 europarlamenttivaaleissa on ehdolla vähintään kaksi nuorta?
Sama vastaus kuin edellä. Valintaprosessi menee vain eri lailla eli puoluehallitus nimeää ehdokkaat.