#maskigate

Keväällä 2020, kun koronavirus runnoi Suomea kiihtyvällä tahdilla, oppositio vaati Marinin hallitukselta selkeitä toimenpiteitä viruksen kuriin saamiseksi yhteiskunnassa. Etenkin perussuomalaiset esittivät jatkuvasti, että maskien käytöstä annettaisiin selkeä suositus, mutta tätä hallitus ei tehnyt. Sen sijaan pääasiassa pääministeri Sanna Marin (sdp) ja ministerit Krista Kiuru (sdp) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) kiirehtivät lähinnä vakuuttelemaan, että tarpeellista näyttöä maskien hyödyistä ei ole, vaikka maskeja suositteli muun muassa Maailman terveysjärjestö (WHO).

Nyt julkisuudessa olevien tietojen mukaan vastuuministeriö on tilannut kiireellisellä toimeksiannolla 25 000 € hintaan selvityksen kasvomaskien hyödyllisyydestä, joka on mahdollisesti altistunut voimakkaalle poliittiselle ohjaukselle.

Asia nousi esille, kun eduskunnan kyselytunnilla 8.10. pääministeri Sanna Marin kohahdutti Suomea myöntäessään eduskunnalle, että maskisuositusta ei keväällä annettu, koska maskeja ei ollut. Perussuomalainen Nuoriso pitää tilannetta sietämättömänä.

“On anteeksiantamatonta, että ministerit ja hallitus eivät myöntäneet koko totuutta sekä eduskunnalle että kansalle. Oli selvää, että maskien saatavuudessa oli vaikeuksia, mutta edelleen maskien käyttöön suhtaudutaan Suomessa epäilevästi todennäköisesti kevään epäselvän kiemurtelun takia. Hallitus mitä ilmeisemmin peitteli epäonnistuneita maskihankintojaan pakoilemalla maskisuosituksen antamista”, epäilee järjestön 1. varapuheenjohtaja Laura Jokela.

Perussuomalainen Nuoriso muistuttaa, että edellinen pääministeri Antti Rinne (sdp) jätti tehtävänsä Postin omistajaohjaussotkun takia. Järjestö katsoo, että nyt keskustellaan jo paljon suuremman mittaluokan asiasta.

“Pääministerin antama lausunto eduskunnalle, jossa myönnetään suoraan kevään päätöksen olla suosittelematta maskeja kansalle perustui mitä ilmeisemmin omien jälkien peittelyyn ja epärehelliseen tilannekuvaan. Tässä maassa on pääministereitä eronnut pienemmästäkin syystä.Tällä kertaa kyse on kaiken lisäksi ihmishengistä ja suomalaisten terveydestä sekä turvallisuudesta. Valtiojohdon tulisi läpivalaista koko prosessi kronologisessa järjestyksessä mahdollisimman pian”, toteaa järjestön puheenjohtaja Miko Bergbom.

Perussuomalainen Nuoriso edellyttää valtiojohdolta ehdotottomasti sitoutumattoman selvityksen järjestämistä asian läpivalaisemiseksi.